Kawa w domu – mielenie i przechowywanie
Kawa jest wyjątkowym produktem, który posiada intensywny aromat i smak. Niestety, aromaty mają to do siebie, że w łatwy sposób ulegają ulotnieniu. Jednakże odpowiednie przechowywanie kawy pozwoli na zatrzymanie jej właściwości przez dłuższy czas i cieszenie się smakiem idealnie zaparzonej kawy.
Na sklepowych półkach do wyboru jest kawa rozpuszczalna, mielona oraz kawa ziarnista. W rzeczywistości jednak nie opłaca się kupować innej kawy
aniżeli tej sprzedawanej w ziarnach. Na temat kawy rozpuszczalnej przygotujemy osobny post – jednak już zapewniamy, że najlepiej z niej zrezygnować.
W niniejszym artykule zawarliśmy informację, jaką kawę najlepiej kupować i jak ją przechowywać.
Kawę przechowuj w oryginalnym opakowaniu
Kawę najlepiej jest przechowywać w opakowaniu, w którym została ona zakupiona. Najlepiej używać kawy ziarnistej, szczególnie świeżo palonej, której
nie należy przechowywać w szczelnych opakowaniach, gdyż ziarna po wypaleniu nabierają finalnego aromatu w przeciągu kilku dni. Jest to spowodowane naturalnym procesem oddawania przez wypalone ziarna dwutlenku węgla, który ulatnia się. Dzięki temu ziarna tracą ostry, gorzkawy posmak,
a pozostają w nich jedynie najbardziej pożądane nuty. Z tego względu opakowanie nie może być całkowicie szczelne, gdyż dwutlenek węgla nie będzie miał możliwości wydostania się z ziarna. Po otwarciu paczki wystarczy, iż zwinie się ją w celu pozbycia się powietrza i zamknie klipsem. Najlepiej jest kupować kawę w opakowaniu, które posiada specjalny wentyl, który odprowadza CO2 i nie pozwala dostawać się do środka powietrzu. Takie opakowanie znajdziesz
w Palarni Kawy Korona 1912. Przesypywanie kawy do słoika lub puszki mija się z celem, gdyż może zaszkodzić smakowi napoju.
Nie przechowuj kawy w lodówce
Obiegowa opinia głosi, iż kawę należy trzymać w lodówce, jednak każdy znawca kawy odpowie, że nie jest to dobry pomysł. Ziarna kawowca silnie pochłaniają zapachy. Kawę czasem wykorzystuje się jako odświeżacz powietrza, która więzi niepożądane aromaty. Wiedząc już, że ziaren nie należy trzymać w słoiku,
w którym byłyby szczelnie zamknięte, nie ma również sensu wkładać ich do lodówki. W chłodziarkach przechowuje się wiele produktów o intensywnych zapachach, których z pewnością nie chcielibyśmy odczuwać w swojej porannej kawie. Ponadto zimno negatywnie oddziałuje na olejki aromatyczne zawarte
w owocach kawowca, które szybciej się pod jego wpływem ulatniają. Jednym słowem, kawa przeszłaby zapachem artykułów spożywczych i dodatkowo straciła część swojego naturalnego aromatu.
Nie przechowuj kawy mielonej
Niektórych może zdziwić to, że zmielonej kawy w ogóle nie powinno się przechowywać. Przecież w sklepach znajduje się cała gama mielonych kaw. Niestety, ziarna po zmieleniu bardzo szybko tracą swoje właściwości. Kawowy proszek zaczyna wietrzeć już po 20 minutach od zmielenia. Zaparzenie takiej kawy, np. po jednej godzinie, sprawi, że może ona już w ogóle nie przypominać fantastycznego aromatu, który uzyskalibyśmy z tych samych ziaren zaraz po zmieleniu. Jeżeli jesteś amatorem małej czarnej, zawsze miel ziarna tuż przed zaparzeniem napoju. Wtedy będzie miał on najlepszy smak, a z ich wnętrza zostanie wydobyte to co najlepsze.
Jak mielić kawę?
Kawę można mielić przy pomocy młynka ręcznego bądź elektrycznego. Mechaniczny młynek z pewnością pozwoli zaoszczędzić trochę czasu, gdy rano będziesz spieszyć się do pracy. Nic jednak nie zastąpi uroku kręcenia niewielką korbką i samodzielnego uzyskiwania kawowego proszku. Nie wspominając
o podziwie znajomych, którym będziesz przygotowywał świeżo zmieloną kawę na ich oczach. Jeżeli jednak nie lubisz tracić czasu na samodzielne mielenie kawy, możesz zainwestować w automatyczny ekspres z wbudowanym młynkiem. Wystarczy wsypać do niego całe ziarna, a maszyna wykona resztę pracy
za ciebie. Kawę należy mielić w zależności od tego w jaki sposób będzie ona parzona. Korzystając z ekspresu przelewowego wystarczy zmielić ziarna w sposób średni. Do wykorzystania w ekspresie ciśnieniowym najlepsza będzie drobno zmielona kawa, natomiast w wypadku kawy parzonej po turecku należy rozdrobnić ją możliwie jak najmocniej. Przechowywanie jak i mielenie kawy wcale nie jest skomplikowane. Stosując się do zaledwie kilku zasad można cieszyć się codziennie wyborną kawą, która cały czas będzie utrzymywała świeżość i smak, jaki gwarantuje jej gatunek i sposób wypalenia ziaren.
Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.