Większość z nas przyznaje się do tego, że codziennie pije małą czarną. Kawę pije się z różnych powodów, najczęściej jednak dlatego, że pobudza i pomaga zebrać myśli, gdy najbardziej tego potrzebujemy. W filiżankach Polaków lądują kilogramy cappuccino, kawy rozpuszczalnej, takiej z kapsułek, rzadziej mielona kawa. Wypijając każdego dnia filiżankę ciemnego napoju często zapominamy, iż prawdziwa, świeżo palona kawa, posiada niesamowity aromat, walory smakowe i dużo więcej wartości. Warto zadbać o to, by każdy dzień rozpoczynać od przyjemnego rytuału jakim jest wypicie pełnej aromatu, prawdziwej świeżo palonej kawy.

Niegdyś kawa stanowiła szlachecki rarytas, dziś dostęp ma do niej każdy. Pita w umiarkowanej ilości wpływa pozytywnie na organizm, a nawet zmniejsza ryzyko zapadania na niektóre schorzenia. Kawę można kupić w niemalże każdym sklepie spożywczym, na stacjach benzynowych i w automatach. Prawda jest jednak taka, że aby napić się dobrej kawy należy przykładać wagę do tego gdzie ją kupujemy, jak przyrządzamy i pijemy.

Smak kawy zależy od sposobu wypalenia ziaren

Dany rodzaj kawy może smakować na wiele różnych sposobów. Jest to zależne m.in. od tego, jak długo i w jakiej temperaturze zostały wypalone jej ziarna. 
Pod wpływem wysokiej temperatury ziarna kawowca ulegają przemianom chemicznym, które nadają im unikalny smak. Wypalone ziarna kawy osiągają pełnię aromatu po 14 dniach od wypalenia. Jeżeli ziarna zostaną zmielone, to ich świeżość utrzymuje się zaledwie przez kilka godzin, dlatego najlepiej jest mielić kawę bezpośrednio przed zaparzeniem.


Czym różni się kawa z supermarketu od świeżo palonej?

Co tymczasem oferują sieci supermarketów swoim klientom? Najczęściej jest to kawa wypalona dawno temu, która równie dawno została zmielona, 
a większość jej aromatu została utracona. Należy dodać, że na samych sklepowych półkach i w trakcie przewozu, kawa zanim trafi do filiżanki, może przeleżeć nawet kilka tygodni. W wielkim błędzie niestety są ci, którzy uważają iż najlepszą kawę można kupić od kawowych koncernów. W wielkich firmach prowadzących masową sprzedaż, ziarna po wypaleniu, by przyspieszyć proces produkcji, schładzane są wodą. Tracą przez to na wartości, łamią się i kruszą. Dla porównania proces wypalania ziaren w niewielkich manufakturach odbywa się ręcznie, dostają one wystarczająco dużo czasu na wystygnięcie, co zmniejsza możliwość ich uszkodzenia. To w końcu w środku każdego ziarna zatrzymany jest smak, który zostanie uzyskany po zaparzeniu. Jednym słowem taka kawa ma w sobie wszystko to, czego oczekuje prawdziwy koneser czarnego trunku: jakość, świeżość, aromat, niepowtarzalny smak i moc ukrytą w małej filiżance.

Rozkoszuj się smakiem i aromatem prawdziwej kawy w swoim domu lub firmie

Świeżo palonej kawy możesz napić się zarówno w kawiarni jak i w zaciszu własnej firmy czy mieszkania. Potrzebne są jednak do tego ziarna, które zostały przygotowane z troską i były wypalone w prawidłowy sposób. Dokładnie takie kupisz w Palarni Kawy Korona 1912, gdzie od dziesięcioleci dbamy, aby 
w Twojej filiżance znalazły się najlepsze, pełne esencji ziarna.