French Press to proste urządzenie mające wiele zastosowań. Możemy w nim zaparzyć kawę, herbatę, napar owocowy, yerba mate na zimno a nawet spienić mleko – tak mówią. Zacznijmy od początku: do zaparzenia kawy we French Pressie potrzebujemy przede wszystkim ziaren kawy dobrej jakości (świeżo palona z Palarnia Kawy Korona 1912) – to one będą w dużej mierze decydowały o smaku kawy. Ziarna mielimy dosyć grubo, najlepiej na drobiny o wielkości od 1 do 1,5 mm, następnie wsypujemy je na dno French Pressa w stosunku 6 g kawy na 100 ml wody. Gotujemy wodę, czekamy chwilę, aż temperatura spadnie do ok 90-95 stopni i wlewamy 100 ml, mieszamy, czekamy 30 sekund i zalewamy do końca; po 3-4 minutach ponownie zamieszać kawę i wcisnąć tłok do dołu aby oddzielić fusy od już zaparzonego napoju.

Wskazówki: przed wsypaniem zmielonej kawy do French Pressa można wlać gorącą wodę do środka, aby trochę go ogrzać, wtedy zalewając już naszą kawę, woda nie będzie oddawała tyle ciepła nieogrzanym ściankom naczynia; nie kupuj już zmielonej kawy w supermarkecie, najlepiej kupić ją w Palarni Kawy Korona 1912 gdzie znajdziesz dobrej jakości ziarna i samodzielnie zmielić je w domu. Świeżo zmielona kawa smakuje najlepiej. Sam napój będzie bardziej mętny niż kawa parzona innymi alternatywnymi metodami oraz będzie posiadać więcej tłuszczów poprzez brak papierowego filtra. Ten sposób parzenia kawy jest jak widać prosty i wygodny w wykonaniu.